Despre sistemul limfatic
Sistemul limfatic face parte din sistemul circulator si asigura schimbul de substante intre sange si tesuturi. In plus, este un fel de “gardian” pentru sistemul imunitar si contribuie la apararea organismului, preluand reziduurile metabolice si alte elemente nocive pentru a fi filtrate. Are la baza o retea de vase care transportă limfa (un lichid clar, asemenea plasmei sanguine) catre ganglionii limfatici, cu o concentratie ridicata de limfocite, pentru a fi purificata.
Misiunea sistemului limfatic poate fi ingreunată de mai multi factori, printre care sedentarismul, stresul constant, statul prea mult pe scaun, bolile endocrine, cardiace sau circulatorii. In aceste situatii, fluxul limfatic devine congestionat, iar toxinele se strang și determina umflarea tesuturilor, intensificarea celulitei sau accentuează unele probleme de sanatate.
Printre numeroasele functii, limfa contribuie la izolarea patogenilor cauzatori de boala si la deversarea proteinelor si grasimilor captate inapoi in sange.
Datorita rolului central pe care il ocupa sistemul limfatic pentru functionarea imunitatii, sustinerea drenajului limfatic sugereaza ca aceasta forma de masaj terapeutic poate ajuta la tratarea unei varietati de afectiuni.
Ce este drenajul limfatic?
Drenajul limfatic este o tehnica manuala utilizata pentru a stimula fluxul limfei, cu scopul de a reduce inflamatia la nivel local si de a imbunatati starea de sanatate. Drenajul limfatic poate fi utilizat uneori pentru a trata edemul periferic, inflamatia tisulara generalizata de la nivelul membrelor inferioare sau superioare, fara legatura cu sistemul limfatic.
De regula, drenajul limfatic nu produce durere. Daca totusi apare durerea, poate fi interpretata drept manifestarea unei alte afecțiuni pentru care masajul ar putea fi contraindicat, de exemplu: infectii locale, tromboza venoasa profunda.
Drenajul limfatic este o tehnica gandita sa trateze o gama larga de afectiuni, cum ar fi:
Avantaje si beneficii ale drenajului limfatic
Punand in miscare limfa, drenajul limfatic accelereaza eliminarea toxinelor si procesul natural de regenerare al organismului, avand efecte pozitive pe mai multe planuri:
- Ajuta la regenerarea organismului. Drenajul limfatic ajuta limfa sa circule mai bine prin corp, ceea ce eficientizeaza procesele de refacere și aparare ale acestuia. Reziduurile din spatiile interstitiale sunt evacuate mai repede, iar sistemul imunitar are mai multa putere in lupta impotriva bacteriilor si virusilor.
- Relaxează muschii. Ca orice masaj, drenajul limfatic ajuta muschii obositi sa se detensioneze, datorita presiunii aplicate in diferite zone ale corpului.
- Reduce senzatia de picioare grele. Prin drenaj se elimina retentia de apa, ceea ce amelioreaza aspectul de picioarele umflate.
- Imbunatateste fermitatea pielii. Pe langa limfa, drenajul stimuleaza si circulatia sangvina prin aplicarea de presiune pe venele periferice, astfel ca pielea va fi mai tonifiata.
- Contribuie la reducerea celulitei. Remodelarea corporala este unul dintre consecintele drenajului limfatic. Datorita sangelui bine oxigenat, pielea isi va mentine elasticitatea si va arata mai bine.
- Stimuleaza digestia. Masajul abdominal pune in miscare tractul digestiv si sustine buna sa functionare.
- Diminueaza inflamatia dupa efort, accidentari sau interventii chirurgicale. Excesul de lichide se elimina mai rapid cu ajutorul drenajului, ceea ce previne sau trateaza inflamatia exagerata a tesuturilor, calmand durerea.
Contraindicatii in aplicarea drenajului limfatic
Exista si contraindicatii in cazul acestei proceduri medicale de recuperare, precum in cazul pacientilor care sufera de:
Frecventa drenajului limfatic
Numarul de sedinte este stabilit de terapeut impreuna cu pacientul, iar frecventa acestora se stabileste in functie de afectiunea pacientului precum si de evolutia acesteia.